Toen ik in 2012 startte als ondernemer had ik nog niet echt een idee hoe ik de boel ging aanpakken. We gingen eigenlijk van probleem naar probleem en bedachten de oplossingen gaande weg. In de beginjaren hadden we nog deels eigen transport voor zandleveringen. Maar je hoeft geen wiskundige te zijn om uit te rekenen dat je met een vrachtwagen met zand nooit uitkomt met je prijs als je van Brabant naar Friesland moet rijden. Al snel kwamen we dus tot het strategisch vraagstuk. Hoe gaan we ons transport inrichten? We besloten te gaan werken met onderaannemers.
Wat is een onderaannemer?
Allereerst. Wat is eigenlijk een onderaannemer? Een onderaannemer wordt gedefinieerd als ‘een aannemer die deelwerk verricht’. Het is zowel een beroep als een uitvoerder. Het is een aannemer die in opdracht van de hoofdaannemer een onderdeel van een (bouw)werk uitvoert (bron: mijnwoordenboek.nl).
Belangrijk hierbij is dat de onderaannemer zelf verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het aangenomen werk dat zij uitvoeren.
Onderaannemers zijn vooral bekend in de bouw. Maar eigenlijk kun je het in allerlei segmenten terugvinden. Tot in de zorg aan toe.
Werken met onderaannemers in de praktijk?
Het werken met (enkel) onderaannemers heeft natuurlijk voor- en nadelen. Het voordeel is dat je flexibel bent, en enkel afneemt wat je nodig hebt. Die flexibiliteit kent natuurlijk ook zijn nadelen. In een sector waarin we allemaal hetzelfde piekmoment hebben kun je weleens ‘misgrijpen’. We zetten onze grootste voor- en nadelen op een rij:
Voor & Nadelen
Voordelen
- Flexibele inzet
- Landelijke / internationale dekking
- Snelheid
- Minder kapitaal nodig
Nadelen
- Afhankelijk
- Duurder
- Minder betrokken
De flexibiliteit won het bij ons ten opzichte van eigen transport. Zeker als je wilt groeien en je leveringen hebt door heel Nederland en Belgie is snelheid en flexibiliteit ontzettend belangrijk. Klanten zijn niet bereid om lang te wachten op een levering en met eigen transport snel deze groei te hebben vergt veel kapitaal. In het kader van ‘samen sterk’ kun je door bundelen sneller volume creëren en dus ook een groter gebied beleveren.
Het nadeel is overduidelijk. Je bent ten alle tijden afhankelijk van externe partijen en dat gaat uiteraard niet altijd goed. Ook is werken aan de betrokkenheid belangrijk. Hoe zorg je er tenslotte voor dat een onderaannemer zich verbonden voelt met jouw bedrijf?
Goede onderaannemer selecteren
In de afgelopen 10 jaar hebben we heel wat onderaannemers zien komen en gaan. Vooral in dienst ondersteunende sectoren zoals IT, SEO en marketing is het een snelle wereld van ‘experts’. Kwaliteit is soms lastig te beoordelen, zeker als je zelf wat minder thuis bent in de materie. Maar ook transporteurs was een hele zoektocht met de nodige faillissementen die we hebben mee moeten maken.
Een standaard selectie criteria hebben we niet. Maar zelf geloof ik in een persoonlijke benadering. Zo hebben wij geen enkel contract met onze onderaannemers. We werken samen in vertrouwen. Dat is uiteraard een risico, maar ik geloof in het sociaal contract.
Spreker ondernemerschap
Je kunt me inhuren als spreker voor (zakelijke) evenementen. Waarbij ik graag vertel over (vrouwelijk) ondernemerschap in een mannensegment puur sang. Zand. Wat zijn de uitdagingen, hoe verschilt leiderschap? En hoe kwam ik toch tot een miljoenenbedrijf?
Ik geloof in onconventioneel leiderschap. Ofwel werken we samen met ruim 180 onderaannemers, waarbij er welgeteld 0 onder contract staan. Hoe werkt dit?
Lees meer: Spreker inhuren